Османський двір з гаремом був великим і складним господарством, утримувати який було неможливо без бюрократії. Завдяки складеним тоді документам тепер можна вивчати й найбільші події в історії держави, й побутові дрібниці. Про одяг султанів і султан розповідає авторка книжок «Роксолана: міфи та реалії», «Листи Роксолани: любов та дипломатія» та роману «Хатідже Турхан» Олександра Шутко.

Важливим джерелом інформації у цій темі є описи гардеробу правителів, зроблені султанськими євнухами напередодні подорожей і походів. Вінценосні османи були завойовниками, тож могли по кілька місяців і навіть років перебувати далеко від палацу. Одягу з собою брали багато, він був коштовний, і список допомагав нічого не загубити в дорозі.

Красивіший за мамку

Одяг Сулеймана Пишного був вперше описаний до його знайомства з Хюррем-Роксоланою і сходження на престол. Сини султанів вивчали науку державного управління, керуючи містами і провінціями імперії. У 14 років Сулейман очолив Кафу (нинішня Феодосія), а потім був переведений до Маніси (захід сучасної Туреччини). У складеному тоді переліку майна, окрім коштовної зброї, є чимало оксамитових каптанів із золотими застібками.

Батько Сулеймана, Селім І Грізний, весь час правління провів у військових походах і був доволі скромним у побуті. За переказами, якось зустрівши свого пишно вбраного спадкоємця, він пожартував: «Сину мій! Ти залишив матір без одягу».

Sultan Suleiman The Magnificent
Портрет Сулеймана I Пишного. Джерело: Wikipedia / CC BY-SA 4.0
Miniature depicting the aged Suleiman I. followed by his two has-oda aghas.
Мініатюра зображує Сулеймана I в похилому віці. Джерело: Library of the Topkapi Palace Museum, Hazine 2134, fol. 8a

Пишний та ще пишніші

Коли Сулейман одержав найвищу владу, то став кілька разів на рік надсилати послів до Московії за хутром. Яскраве коштовне вбрання він носив до самої смерті. Вчений Кутбеддін аль-Меккі після особистої зустрічі переповів, що бачив на 64-річному султанові зелений каптан. Зрештою, саме через любов до моди і мистецтва європейці назвали султана «Пишним».

Манери батька перейняв його син від Роксолани, Селім ІІ. Але він мав тонший смак, експериментував не тільки з кольором, але й з формою одягу. Селім носив каптани із синього, жовтого, червоного, білого шовку, оздоблені квітковими та геометричними візерунками, й підшиті хутром.

Селім II. Джерело: Aga Khan Museum / agakhanmuseum.org
Selim II, Sultan of the Ottoman Empire
Селім II, мініатюра 16 століття. Джерело: Hungarian Codex / Wikipedia
Selim II
Селім II. Джерело: Belli değil / unitedamericanmuslim.org
Murad IV minature
Мурад IV. Джерело: Wikipedia
Sultan Murat IV dining with his court
Мурад IV за обідом, мініатюра 17 століття. Джерело: Badisches Landesmuseum Karlsruhe

Перевершити предків з 16-го сторіччя у 17-му зміг Мурад ІV. З портретів видно, як він обожнював поєднувати кричущі кольори: зелений, яскраво-червоний, синій, бузковий та золотий.

Зберігся список одягу Мурада ІV в поході 1638 року до захопленого персами Багдаду. 1600 кілометрів від Стамбула османська армія йшла 197 днів, 40 днів тривала облога, потім чекала дорога додому.

Не дивно, що за султаном везли 110 каптанів: різної довжини, із довгим та коротким рукавом, літні з атласу та шовку, зимові бавовняні з хутряною підкладкою.

Трусів було 112: короткі, довгі, вузькі, широкі, з золотими ґудзиками та гаптуванням, з атласу та оксамиту бузкового, фіолетового, пурпурного, червоного, блакитного, чорного, оливкового кольорів.

Шаровари з колекції музею Топкапи. Джерело: Turkish Culture Portal / turkishculture.org

Золоте спіднє Роксолани

Описи 17 століття показують те, що ховали під верхнім одягом жінки гарему.

Так, мати Мехмеда ІV, Хатідже Турхан як спіднє вдягала вовняні шаровари, підперезані розшиваними поясами. Українка мала 30 таких і ще 22 шовкові нічні сорочки. Шовк для білизни привозили з Дамаску, вовну — з Лондона, а шили її грецькі майстри.

Невістка Хатідже, грекиня Гюльнуш, полюбляла білизну з багатим оздобленням. В її гардеробі нарахували 40 шовкових шароварів з квітковими візерунками, мереживом, золотим і срібним гаптуванням.

Колись за неправильний колір одягу вас могли зарахувати до слуг диявола і спалити. Свою здатність вижити перевірте у тесті «Чи зможете ви відповісти за середньовічний шмот?»

На жаль, пожежа в Старому палаці знищила документи гарему 16-го сторіччя разом з відомостями про одяг Роксолани. Але османська мода не змінювалася до 19 століття, і за реальними зразками жіночого вбрання можна зробити приблизну реконструкцію.

Ймовірно, білизною для Роксолани слугували шаровари. Зверху вона вдягала довгу шовкову сорочку ентарі, потім сукню єлек з візерунками, вишитими золотом. Трохи нижче за талію, майже на стегнах, носила кушак — широкий ремінь, оздоблений коштовними металами, рубінами і смарагдами.

Після шлюбу із султаном Сулейманом українка полюбила пурпурне та фіолетове вбрання. Ці кольори в Римі були символом статусу, а у Візантії їх могли носити лише члени імператорської родини. Це було дуже дорого, однак зарплатня Хюррем-Роксолани дозволяла такі покупки.

Виходячи з гарему, жінки зазвичай прикривали себе широким плащем із великим капюшоном — ферадже, а на урочисті події вдягали каптани, схожі на султанські. Валіде Хатідже Турхан мала 111 розшитих каптанів з хутром та золотими ґудзиками, в яких вона ховала протиотруту.

«Роксолана і султан», картина Антона Хікеля, 1780 рік. Джерело: Landesmuseum Mainz
Шаровари жіночі з колекції музею Топкапи. Фото надане Олександрою Шутко

Тюрбан усьому голова

До 19 століття султани носили тюрбани, що складалися з червоного ковпака та довгої смуги білого шовку або мусліну.

У 15 столітті домінувала циліндрична модель мюджевезе. На початку 16 століття її витіснив великий високий селімі, названий на честь Селіма І. Його син Сулейман Пишний запровадив моду на юсуфі, тюрбан із ширшим верхом та з чітко окресленими нашаруваннями тканини.

До тюрбана кріпили дорогоцінні егрети з пір’ями чаплі або павича. Кількість пір’їв жорстко регламентувалася. Султан носив три. Якщо на тюрбані було два, значить одне перо він передав великому візиру, який очолив османське військо у поході.

На вірогідно прижиттєвому портреті 1550 року Матео Пагані зобразив Роксолану в хотозі. Високий капелюх середньоазійського походження призначався для великих свят і визначних подій, як от весілля чи обрізання сина султана. В інші дні носили тюрбани.

25 своїх тюрбанів українка Хатідже Турхан оздоблювала макраме, додаючи прикраси з алмазами та перлами. Вони не збереглися, на відміну від 12-сантиметрового золотого егрету у вигляді факелу, який поклали до гробниці Хюррем-Роксолани.

An aigrette is a bundle of ornamental feathers placed in a holder and attached to headgear such as a turban
Османські егрети. Гострий кінець встромляли у тюрбан і фіксували прикрасу ланцюжками. До верхньої частини кріпили пір’я. Джерело: Museum of Turkish and Islamic Arts / discoverislamicart.org

Дипломатичні прикраси

У пристрасті до земних багатств еліта ісламської імперії не відрізнялася від аристократії християнської Європи. Крім вартості, коштовності мали символічне статусне значення. Ілюстрацією будуть міжнародні скандали, які навколо прикрас уміла організувати албанка Сафіє, дружина Мурада ІІІ та мати Мехмеда ІІІ.

Якось для своїх егретів вона замовила у Венеції «пір’я» з муранського скла. Це був витвір мистецтва. Бажаючи бути їх єдиною власницею в Стамбулі, Сафіє висунула ультиматум послу Морозіні:«З останніми суднами, які прибули з Венеції, до нас було привезено егрети, які тут є дивиною. Ми їх усі купили, щоб вони не потрапили до рук інших людей. Ви напишете палаті лордів Венеції, аби вони заборонили вироби, які б нагадували егрет, і сюди їх більше не завозили. Інакше обурення, яке я відчуваю, покладе край нашій дружбі, і я буду проти наших перемовин…»

Пізніше валіде спричинила напруження у стосунках з Англією. Королеві Єлизаветі І мали в подарунок надіслати істефан, золоту перську діадему з рубінами. Але прикраса, начебто вкрадена служницею, зникла десь на шляху між Сафіє та англійським послом у Стамбулі. Довелося терміново шукати і купувати для королеви схожу.

Історія стає ще дивнішою, якщо взнати, що Єлизавета І отримала у посилці з Османської імперії дві діадеми. Служниця, передаючи від Сафіє другу коштовність, також повернула вкрадений перший істефан.

Sultan Caftan
Султанський каптан з колекції музею Топкапи. Джерело: topkapisarayi.gov.tr
Sultan Caftan
Султанський каптан з колекції музею Топкапи. Джерело: topkapisarayi.gov.tr
Султанський каптан Мурада IV з колекції музею Топкапи. Фото надене Олександрою Шутко
Sultan Caftan
Султанський каптан з колекції музею Топкапи. Джерело: topkapisarayi.gov.tr
On the talismanic shirts found in the Sultans’ Clothing collection are written verses from the Qur'an and various prayers which was believed to protect the wearer from illnesses and enemies
Сорочка-талісман з написаними на ній молитвами і уривками з Корану. Могла належати сину султана Мехмеда II. Джерело: topkapisarayi.gov.tr

Куди це все поділося?

  • Після смерті власника найцінніші речі ховали в скарбниці. Так у стамбульському палаці Топкапи збереглися півтори тисячі предметів з гардеробу султанів та їхніх близьких родичів. Найбільшою є колекція каптанів 16–17 століть.
  • У 19 столітті султан Махмуд ІІ почав реформувати Османську імперію за європейським зразком. Масивний тюрбан він замінив легшим вовняним ковпаком червоного кольору із чорною шовковою китицею — фескою. Знявши каптани, турки стали носити брючні костюми.
  • Під впливом західної моди, жінки гарему вдягли довгі спідниці замість шароварів, а просторі сорочки — замість блузи. Тепер вони часто позували палацовим фотографам без головного убору.
  • На початку 20 століття європейська мода вдарить по бородах та яничарських вусах. Турки почнуть голитися, але за 50 років мода на пишні вуса оживе.

Поділися історією

Facebook Telegram Twitter