Так жити не можна: Історія купальників

Світлана Ворошилова

Купання з фургонів, в сукнях і взутті, спеціальних панталонах… Радійте з того, що народилися в епоху бікіні!

Прототипи сучасних купальників знаходять на римських фресках 4 століття до нашої ери. Потім в історії пляжної моди настала багатовікова перерва. Ідея спільного купання у відкритих водоймах почала повертатися до Європи лише у 18 столітті.

18–19 століття

В криноліні і у фургоні

Приблизно 300 років тому з’являються «купальні фургони». Рухомі кіньми, криті вози з дерев’яними або брезентовими стінами спускали на воду. Дама заходила до купальної кабінки ще на березі, всередині перевдягалася, а коли кабінка опинялася у воді – драбиною спускалася в купальню. Після купання власниця кабінки піднімала прапорець на даху – це був сигнал готовності повертатися на берег.

В кабінках були рушники, туалетне приладдя, парфумерія. Шляхетних панянок супроводжували служниці для допомоги в перевдяганні і слуги, які керували фургоном і стежити за безпекою на воді.

Чоловіки теж могли користуватися фургонами, хоча правила пристойності не забороняли їм з’являтися на березі в купальному костюмі. Тим більше, чоловіки і жінки купалися в різний час або на різних ділянках берега. Спільні пляжі з’явилися ближче до 20 століття.

Тоді ж, у 18 столітті, з’явилися перші купальні костюми нового зразка. За рівнем комфорту вони були незручні, як і тогочасний повсякденний одяг. Леді мала заходити у воду в довгій сукні з криноліном, щільній білизні, в очіпку і взутті. Щоби пишна спідниця не оголила ногу, до подолу пришивали металеві тягарці. У всій цій амуніції леді могли хіба що плюскотіти на мілині – плавати було рівнозначно самогубству.

З середини 19 століття розвиток залізниць зробив пляжний відпочинок загальнодоступним. Морські курорти тепер були в тренді, і кравці серйозно взялися за проблему купальних костюмів. Вони стали трохи зручнішими: закритий жакет, фланелеві шаровари, панчохи, взуття. Намокаючи, шаровари сильно важчали. Незабаром їх замінили вузькими панталонами, які вдягали з короткими вовняними сукнями і щільними панчохами.

Mermaids at Brighton by William Heath 1829. Depicts women sea-bathing with bathing machines at Brighton
«Русалки в Брайтоні», 1829 рік. Малюнок Вільяма Хіта. Джерело: Wikipedia
The beach Blankenberghe Belgium
Пляж Бланкенберге, Бельгія, 19 століття. Джерело: Snapshots of The Past / Flickr
Відвідувачі пляжу та їхні купальні фургони. Остенде, Бельгія, 1913 рік. Джерело: Library of Congress

Початок 20 століття

Урізання панталонів

На межі 19 і 20 століть купальна мода помітно спрощується: нарешті можна купатися без капелюхів і рукавичок. Панталони стають короткими і обтислими, сукні – більш відкритими. Частково це пояснюється поширенням думки про користь сонячних ванн. Раніше засмага вважалася ознакою простого люду. Величезний вплив на еволюцію купальних костюмів зробила мода на плавання. В 1896 році воно увійшло до програми перших Олімпійських ігор.

Революціонеркою пляжної моди стала австралійська плавчиха Аннет Келлерман. Вона стала популярною завдяки численним перемогам у змаганнях і водним шоу в океанаріумі, де вона плавала разом із рибами. В 1907 році Аннет заарештували на пляжі в штаті Массачусетс: полісменам здався непристойним її обтягуючий купальний костюм. Стався скандал, який зробив купальники a-la Аннет модними.

Аннет Келлерман у своєму знаменитому «непристойному» купальнику. Джерело: Library of Congress
Bill Norton the bathing beach policeman measuring distance between knee and bathing suit on woman, Washington, D.C
Представник поліції на пляжі вимірює відстань між коліном і купальником. Вашингтон, округ Колумбія, 1922 рік. Джерело: Library of Congress

В 1910-і роки суцільні купальники з вовняного трикотажу з шортами витіснили громіздкі костюми минулого. В 1920-х купальники виготовляють з нових еластичних тканин. Вони стають більш яскравими і сміливими. Вирізи поглиблюються, рукави зникають.

Мода 1930-х передбачає два типи пляжних костюмів: суцільний короткий комбінезон з товстими лямками або роздільний варіант – шорти, що закривають пупок, плюс бюстгальтер з широкими бретельками.

У 1940-х до виробництва купальників підключаються майстри корсетів. Вони пропонують вбудовувати «чашечки» і «кісточки», які дозволяють моделювати фігуру.

1946 рік

Дві смужки

Історичним днем ​​в купальній моді стало 5 липня 1946 року, коли в Парижі представили бікіні. Жодна професійна манекенниця не погодилася вийти на подіум у двох смужках тканини. Модельєр Луї Реар довірив демонстрацію костюма стриптизерці Мішелін Бернардіні. Купальник отримав назву «бікіні» на честь однойменного атолу, на якому США чотирма днями раніше провели ядерні випробування.

Micheline Bernardini first swimwear bikini
Стриптизерка Мішелін Бернардіні демонструє перший у світі купальник-бікіні, 1946 рік. Фото: AFP

Жінки не поспішали перевдягатися в бікіні. В Італії, Іспанії, Португалії поява в ньому на публіці була офіційно заборонена. Коли в 1951 році під час першого конкурсу «Міс Світу» деякі учасниці вийшли на сцену в купальнику нового типу, цей кричущий крок засудили газети і особисто Папа Римський.

Але коли в бікіні почали позувати Мерілін Монро, Бріжіт Бардо і Софі Лорен, жінки почали наслідувати їхньому прикладу.

Поділися історією

Facebook Telegram Twitter