Вчимо історію Німеччини за кліпом Rammstein «Deutschland»

Олексій Петюх, Іван Сіяк

Останній альбом гурту Rammstein «Liebe ist für alle da» вийшов 2009 року, останній сингл та відео «Mein Herz brennt» — 2012-го. Драматична пауза завершилась в кінці березня 2019 року. Дев’ятихвилинний кліп «Deutschland» наповнений алюзіями з історії Німеччини. Якими саме — розбирається WAS.

Бійня при Ідіставізо

Римські легіонери та чорношкіра жінка — в кліпі вона символізує Німеччину. Напис — Germania Magna, 16 A.D. 16 року нашої ери на територію германських племен вторглася римська армія під командуванням Германіка.

У битві при Ідіставізо (нинішня Нижня Саксонія) місцевому ополченню на чолі з вождем герусків Армінієм протистояли відразу 8 легіонів (I Германський, V Жайворонків, XX Валеріїв Переможний, XXI Стрімкий легіон, II Августів, XIII Здвоєний, XIV Здвоєний, XVI Гальський), дві когорти преторіанської гвардії, кіннота, легкоозброєні воїни та римські союзники.

За твердженням римського історика Тацита, германців атакували з кількох сторін, вони запанікували та під час втечі зазнали величезних втрат.

Братства кільця

Судячи з одягу й оточення — 1920-ті роки, Німеччина часів Веймарської республіки.

Нещодавно закінчилася Перша світова війна, країна відновлюється. Гуде нічне життя, німці намагаються забутися. У великих містах міцнішають банди Ringvereine«братства кільця». Братчики поважали культуру американської оргзлочинності: ошатно вдягалися, мали власний кодекс поведінки, займалися рекетом. В одному тільки Берліні поліція налічувала 62 угрупування Ringvereine, до яких входило близько 5 тисяч членів.

Катастрофа «Гінденбурга»

За спинами чоловіків у костюмах горить дирижабль «Гінденбург». У травні 1937 року найбільше на той момент повітряне судно в світі здійснювало рейс із Німеччини до Нью-Йорка. При посадці дирижабль раптово загорівся і впав. На борту було 97 осіб. Загинули 13 пасажирів і 22 члени екіпажу.

УГАР РОЗВИНЕНОГО СОЦІАЛІЗМА

Один з найбільш впізнаваних сюжетів — довгограючий лідер Німецької Демократичної Республіки Еріх Гонеккер в оточенні військових, космонавтів і працівників Штазі.

Ці образи добре знайомі музикантам Rammstein. Фронтмен групи Тілль Ліндеманн виріс у східнонімецькому Лейпцигу. 1978 року, як член юніорської збірної НДР з плавання, він потрапив до Риму. Вночі Ліндеманн вибрався з готелю пожежною драбиною аби сходити в секс-шоп. Вдома хлопця з цього приводу допитали в Штазі.

KÖNIGLICH PREUSSISCHE ARMEE

Солдати у формі 18 століття. Це час прусського абсолютизму. Король Пруссії Фрідріх Великий (1712–1786) був видатним полководцем, військовим теоретиком і організатором. Перемоги над Австрією та сусідніми німецькими державами дозволили йому збільшити територію Пруссії вдвічі.

З 1871 року Прусське королівство стало провідною державою проголошеної Німецької імперії (2/3 площі). Прусські королі з бранденбурзької династії Гогенцоллернів одночасно займали загальнонімецький трон.

М’ясожерні церковники

Протягом усього кліпу можна бачити кадри з католицькими ченцями, які бенкетують над тілом Німеччини. У 16 столітті в Саксонії зародився рух Реформації, який призвів до появи протестантизму. Ініціатором Реформації заведено вважати доктора богослов’я Віттенбергського університету Мартіна Лютера. 1517 року він опублікував «95 тез», в яких виступав проти зловживань Католицької церкви, зокрема — проти продажу індульгенцій.

Темниця кайзера

Епізод у в’язниці неоднозначний. Висловлюються думки, що показано другу половину 1940-х років, а саме процес денацифікації в тюрмах переможців Другої світової. Однак одяг в’язнів і форма наглядачів вказують швидше на епоху Отто фон Бісмарка. Крім того, Німеччина вдягнена в парадну форму кайзерівських часів.

Міністр-президент Пруссії Отто фон Бісмарк (1815–1898) зумів здійснити план об’єднання Німеччини за малонімецьким шляхом, тобто навколо короля Пруссії. Став першим канцлером Німецької імперії при кайзері Вільгельмі I. Цю державу також називають Другим райхом.

«ВЕЛИКІ ПИТАННЯ ЧАСУ ВИРІШУЮТЬСЯ НЕ ПРОМОВАМИ ТА РЕЗОЛЮЦІЯМИ БІЛЬШОСТІ, A ЗАЛІЗОМ І КРОВ’Ю!»

ЗБРОЯ ВІДПЛАТИ

Зліт першої у світі балістичної ракети Фау-2, розробленої Вернером фон Брауном для ударів по Великій Британії.

8 вересня 1944 року перша ракета впала на Лондон. Атака вийшла раптовою: системи оповіщення не могли засікти «Фау-2», що летіла зі швидкістю до 5700 км/год. Але нанести місту серйозної шкоди не вийшло. Виявилося, що у «диво-зброї» досить низька точність. Половина ракет летіла мимо цілей, багато вибухали ще в повітрі. За сім місяців постійного бомбардування Лондона жертвами двох тисяч «Фау-2» стали 2700 осіб. Тобто, одна ракета вбивала в середньому 1–2 лондонців.

ТАБІРНІ СМЕРТНИКИ

«Фау-2» злітає на тлі засуджених на смерть в’язнів нацистських концтаборів. На їх робах нашиті вінкелі — трикутники з різнобарвної матерії, що служили для позначення категорій ув’язнених. Судячи з форми й кольору вінкелів, музиканти Rammstein зображують гомосексуала, єврея, єврея-комуніста (фронтмен Тілль Ліндеманн) і свідка Єгови.

Вважається, що через систему з 42 500 концтаборів і гетто в Німеччині та окупованих нацистами країнах пройшли 15–20 мільйонів чоловік, багато з них загинули.

ЧЕРВОНИЙ ТЕРОР

У кадрах з переодягненими озброєним людьми неважко впізнати бойовиків RAF. Ліворадикальна терористична організація діяла в ФРН і Західному Берліні в 1968–1998 роках.

RAF вважається відповідальною за 34 вбивства (включаючи смерті генерального прокурора ФРН Зігфріда Бубака і глави «Дойче банку» Альфреда Герргаузена), серію пограбувань банків, вибухи на американських військових базах, захоплення посольства ФРН в Стокгольмі та штаб-квартири ОПЕК у Відні, викрадення літака авіакомпанії Lufthansa в Могадішо, замахи на високопоставлених чиновників, офіцерів і комерсантів.

КОРИЧНЕВІ СОРОЧКИ

У кількох епізодах з’являються нацистські штурмовики з SA — воєнізованого формування НСДАП. «Коричневі сорочки» палять книги й братаються з католицьким духівництвом.

Після приходу НСДАП до влади, штурмові загони SA ненадовго отримали статус допоміжної поліції. У «ніч довгих ножів» 30 червня 1934 року підозрювані в підготовці путчу керівники SA були знищені. Після цього головною силою НСДАП стали SS.

ТЕВТОНСЬКА ГОРДІСТЬ

Лицарі з’являються неодноразово і тільки в кінці кліпу стає зрозуміло, хто вони. Судячи з прапорів з чорними хрестами на білому полотні — це тевтонці.

Духовно-лицарський орден був заснований в кінці 12 століття в Палестині, де тривав Третій хрестовий похід. Пізніше лицарі перенесли бойові дії в Пруссію, яку звільняли від язичників. До кінця 13 століття орден захопив всю Пруссію, Східне Помор’я і балтійські землі, ставши фактично державою. Тоді головним суперником тевтонців стало Велике князівство Литовське.

Кліп «Deutschland» з’явився на YouTube 28 березня 2019 року. Вже наступного дня число переглядів перевалило за 7 мільйонів. Найпопулярніший на цей момент кліп Rammstein на пісню «Sonne» подивилися на YouTube вже 138 мільйонів разів.

Поділися історією

Facebook Telegram Twitter