1896 — наша людина на перших Олімпійських Іграх

Киянин Микола Ріттер був єдиним спортсменом з Російської імперії на Олімпійських іграх 1896 року, але знявся зі змагань. Цьому є два пояснення. Одне — чесне.

Першу сучасну Олімпіаду організували абияк. Спочатку хотіли провести в Парижі, потім перенесли до Афін. Там були вдячні, але коштів не мали, тож грецькому принцу Костянтину довелося шукати меценатів. Учасники самі забезпечували себе житлом. У багатьох дисциплінах перемагали випадкові люди, тому що сильні спортсмени не змогли приїхати.

Російська імперія не зуміла зібрати гроші на повноцінну команду. Кілька спортсменів зрештою виїхали з Одеси, але застрягли в Константинополі. В Афіни дістався тільки 31-річний киянин Микола Ріттер. Він подав заявку на участь у греко-римській боротьбі, стрільбі з карабіна та фехтуванні на рапірах.

Ріттер народився у дворянській родині з Полтавської губернії. У Києві поступив на державну службу, захоплювався спортом. Аби поїхати на Олімпіаду, домовився писати репортажі для газети «Кіевлянинъ», яка профінансувала поїздку.

Відбіркові змагання пройшов успішно. Потім щось пішло не так.

За офіційною версією, забобонний Ріттер втратив щасливий медальйон, подарований мамою, і без нього вирішив не ризикувати. Однак друзям у Києві він розповість, що за порадою суперників лікував сухим вином наслідки морської хвороби. Оскільки раніше Микола майже не вживав спиртного, то швидко втратив спортивну форму. Це не завадило йому до кінця Олімпіади сумлінно відсилати репортажі до редакції «Кіевлянинъ».

Читайте далі, що інопланетні цивілізації дізнаються про українців.

Поділися історією

Facebook Telegram Twitter