Кіт Ларрі потрапив до уряду Великобританії з притулку для тварин «Баттерсі». В 2011 році він упіймав першу мишу, обійняв посаду Головного Мишолова Резиденції Уряду і згодом працював за двох прем’єр-міністрів. А чого досяг ти?

Кінь-жрець

Стародавній Рим, 1 століття н.е.
Починаючи з Юлія Цезаря, все імператори Риму після смерті проходили процедуру обожування. Але навіть обожнені (divus) не були рівними древнім богам (deus). Калігула першим за життя зажадав собі всі належні богам почесті. Існують державні документи, в яких його називають «Юпітером». В деяких храмах фігури богів були позбавлені голів, щоби замінити їх головами з обличчям Калігули.

На відміну від імператора, бог може не поважати традиції і забобони. Калігула зробив улюбленого коня на прізвисько Інцитат («Прудконогий») членом колегії жерців і, за легендою, збирався призначити його консулом. Інцитату побудували стайню з білого мармуру і ясла зі слонової кістки. Коня прикрашали намистом з перлин і накривали пурпуровою попоною. Калігула любив запрошувати його в гості, пригощав позолоченими ячмінними зернами і пив за здоров’я улюбленця.

Вбивство Калігули сенаторами в 41 році завадило дізнатися, чи намір зробити Інцитата консулом був лише жартом. Подальша доля тварини невідома.

Кадр з фільму «Калігула» режисера Тінто Брасса, 1979 р. Джерело: theredlist.com

Придворна кицька

Японія, 10 століття
«Коли він сидить, припавши до землі, – це куля без ніг, що нагадує коштовний нефрит, видобутий з глибин печери. Не видаючи ані звуку, рухається мій кіт, немов чорний дракон у хмарах. Я одного разу сказав йому: “Маючи таке тіло, яким воно повинно бути, ти володієш силою інь і ян», – так в 9 столітті писав японський імператор Уда про свого чорного кота.

Через географічне розташування японці познайомилися з кішками лише в 5-7 столітті, коли ті вже були одомашнені по всій планеті. Найбільш високопоставлена ​​кицька в історії Японії жила при дворі імператора Ітідзьо (980-1011). Її титул «головної фрейліни внутрішнього палацу» був вищим, ніж у двох найкращих придворних поетів.

Відомо, що у фрейліни був червоний нашийник з білою застібкою. Вона любила грітися під сонячними променями на веранді і гратися різнокольоровими стрічками.

З серії «Шістнадцять міркувань про прибуток», Утаґава Кунійосі (1797-1861). Кольорова гравюра на дереві. Фото: Hiraki Ukiyo-e Foundation
Кольорова гравюра на дереві Утаґави Кунісади (відомого як Утаґава Тоекуні III, 1786-1865). Фото: Hiraki Ukiyo-e Foundation

Пес-ветеран

США, 20 століття
Від цуцика невизначеної породи в 1937 році відмовилася дівчина боцмана судна «Джордж Кемпбелл» Берегової охорони США. Екіпаж залишив його собі, назвавши Синдбадом. Пес прижився, йому оформили документи, видали уніформу і персональний гамак. Синдбад став одним з двох собак в історії американських збройних сил зі статусом військовослужбовця.

За 11 років служби в Береговій охороні Синдбад став «просоленим псом» – так англійською називають досвідчених моряків. Команда брала його з собою в припортові бари, давала сьорбнути віскі з пивом і не карала за бійки.

Разом з «Джорджем Кемпбеллом» Синдбад пережив таран німецької підводного човна і атаку літаків Люфтваффе. Капітан вірив, що пес гарантує суднові невразливість. До кінця Другої світової він отримав звання головного старшини, 6 медальних стрічок на нашийник і загальнонаціональну популярність. В 1948 році пес вийшов на пенсію і решту життя провів на маяку в Нью-Джерсі.

Синдбад відпочиває після чергування на кораблі в Північній Атлантиці. 1943 р. Фото: US Coast Guard / uscg.mil
Синдбаду зачитують розпорядження про вихід на пенсію. 1948 р. Фото: US Coast Guard / uscg.mil
Синдбад після війни, рекламує свою фотографію. Фото: US Coast Guard / uscg.mil
Синдбад на гастролях після війни. Фото: US Coast Guard / uscg.mil

Свиня-кандидат у президенти

США, 20 століття
23 серпня 1968 року вперше в історії США кандидатом в президенти висунули тварину. Свиню на прізвисько Пігасус придбав співак Філ Оукс, член Міжнародної молодіжної партії. За її допомоги ліві радикали збиралася висміяти репресивну, на їхню думку, політичну систему країни.

Програмну промову Пігасуса, яку в присутності більш ніж 200 активістів зачитував член партії Джеррі Рубін, перервала поліція. За порушення громадського порядку було заарештовано 8 осіб, в тому числі кандидат в президенти.

Пігасус повернувся на ферму і сильно набрав вагу.

Пінгвін-головнокомандувач

Норвегія, 20 століття
22 серпня 2016 року сер Нільс Олаф III отримав звання бригадного генерала Норвезької королівської гвардії. Він провів огляд військ і зробив кілька зауважень. Церемонія відбувалася в Единбурзькому зоопарку, генералом був… пінгвін.

Гвардійці вперше відвідали зоопарк під час фестивалю військових оркестрів 1961 року. Норвежців особливо зацікавила колонія королівських пінгвінів, і в 1972 році лейтенант Нільс Егелієн переконав командирів взяти шефство над одним з них. Пінгвіна назвали на честь Егелієна і короля Норвегії Олафа V – Нільс Олаф. У званні віце-капрала він став офіційним символом королівської гвардії Норвегії.

Відтоді кожні відвідини гвардійцями зоопарку супроводжувалося просуванням пінгвіна по службі. Він пройшов звання сержанта, полкового сержанта і почесного полкового сержанта, в 2005 році став почесним командором, а через три роки його посвятили в лицарі.

Поділися історією

Facebook Telegram Twitter