Усе було жорсткіше: Справжня історія «Крокодила Данді»

Галина Файдюк

Життя австралійського шукача пригод Рода Анселла стало основою популярної комедії. Але в ній не було хепі-енду.

Мускулястому синьоокому блондину виповнився 21 рік. Він жив небагатим монотонним життям скотаря в північній Австралії, займався полюванням і почувався своїм серед аборигенів. Навесні 1977 року в компанії двох цуценят бультер’єра хлопець поплив полювати і рибалити на річку Фіцморіc. Друзів попередив, що повернеться лише за кілька місяців.

«Родні був дуже жорстким бушменом і чудовим мисливцем на буйволів. Виконуючи таку роботу, ви не витрачаєте даремно кулі і намагаєтеся вбити з першої спроби», – згадував його друг Чіп Маккінольті.

Мисливець стає жертвою

Анселл міг би зникнути безвісти, якби перша атака крокодила була точнішою. Хижак напав на моторний човен в місці, де річка впадає в море. Роду вдалося врятувати човен, собак і частину спорядження: одне весло, карабін, трохи консервів і матрац. Але на сотні кілометрів навколо не було нікого і, що найжахливіше, ні краплини чистої прісної води. В пошуках людей бушмен дрейфував річкою, наповнюваною морським припливом.

Щоби вижити, Анселл вбивав крокодилів. Тамуючи спрагу, пив їхню кров. Аби не стати здобиччю, спав на гілках дерев. Одного разу вдень з річки на нього напало 5-метрове чудовисько. Род вижив, бо зміг поцілити в крокодила з першого пострілу. Голову монстра він зберіг в якості трофею.

Через два місяці на Анселла натрапив фермер Люк Маккол з двома пастухами-аборигенами.

Род Анселл, 1987 рік. Фото: AFP PHOTO / NEWS LIMITED / CLIVE HYDE

Справжній Данді

Про пригоди Анселла відомо з його розповідей, які багато австралійців вважають байками. До честі Рода, щоби не засмучувати матір, він ділився своєю історією лише з приятелями. Про пригоди на річці Фіцморіc журналісти випадково дізналися від мисливців. В гучному репортажі Анселла назвали «сучасним Робінзоном Крузо». В 1979 році Род знявся в документальному фільмі «В боротьбі з дикою природою», а за рік став співавтором книги. Згадуючи свої поневіряння, він написав, що більше відсутності води його мучила відсутність жінок.

Анселл став справжньою зіркою. Натхненна ним комедія «Данді на прізвисько “Крокодил”» з Полом Хоганом в головній ролі заробила $330 мільйонів – другий результат в світовому прокаті за підсумками 1986 року.

Постер до фільму «Данді на прізвисько "Крокодил"», 1986 рік. Джерело: IMDB

Деякі епізоди фільму про пригоди бушмена у великому місті повторюють історії, що відбувалися з Анселлом під час презентації його книги в Сіднеї. Поселившись в 5-зірковому готелі, він вважав за краще спати в спальному мішку і був спантеличений біде. На зйомки телепрограми Анселл з’явився босоніж, в студії хвацько відтискався на одній руці і піднімав монету з підлоги зубами. Глядачі були в захваті.

«Його приваблива зовнішність безвідмовно діяла на жінок. Род заразливо сміятися і міг нескінченно розповідати про буш», – згадував журналіст Роберт Міллікен.

Зоряне життя

На піку популярності Анселл одружився і взяв в оренду ділянку на схід від Дарвіна, столиці північної Австралії, назвавши її «Чайним деревом». Молодята хотіли розводити худобу і будували будинок, а поки жили в наметі, зв’язуючись зі світом по рації.

Родні Анселл в 1987 році. Джерело: australianpolice.com.au
Джоанна ван Ос, дружина Родні Анселла. Джерело: joannevanos.com

Плани Рода Анселла зірвало те, що він не отримав відрахувань від доходів «Крокодила Данді». Бушмен образився. Справи у нього йшли все гірше. З дружиною розлучився, з новою подругою сварився все частіше.

На початку 1990-х років 3000 корів Анселла були відправлені на бійню через недотримання власником санітарних норм. До цього у Родні ніколи не було проблем з законом, але в 1992 році він краде 30 корів і ненадовго потрапляє до в’язниці.

Після звільнення Анселл підсів на марихуану і амфетаміни. В ніч з 2 на 3 серпня 1999 року він стріляє по житлових будинках на південній околиці Дарвіна. У фіналі 12-годинної погоні легендарний мисливець ранить в голову випадкового водія машини, вбиває поліцейського і гине від кулі у відповідь.

Сержант поліції Глен Г’юітсон, який загинув від кулі Анселла. Джерело: australianpolice.com.au

Точні причини зриву Анселла не встановлені. Ймовірно, наркотики стали поштовхом до розвитку манії переслідування. Можливо, він сам назвав причину в документальному фільмі «В боротьбі з дикою природою»: «На жаль, в людях багато зла, і я не виняток… Людство – вбивчий вид».

Сини Родні від першого шлюбу домоглися, щоби батька поховали за звичаями аборигенів в містечку Маунт Кетт, де він довший час працював.

Поділися історією

Facebook Telegram Twitter