Знахідка з храму Хаджар-Кім бентежить фахівців. Феміністичні та археологічні докази змішалися в дискусії про те, чи могли давні люди поклонятися зображенню жінки, яка мастурбує.

7000 років тому Мальту і сусідні маленькі острови заселила цивілізація, яка поклонялася жіночому божеству – Матері або Землі. Через 2000 років вона з незрозумілих причин зникла. Свідчень стихійного лиха, епідемії або війни археологи не знайшли. Зате виявили 23 мегалітичних храми, безліч гігантських скульптур зі змінними головами і 4 мініатюрні статуетки, що зображують жінок з пишними стегнами і грудьми. Їх назвали «Мальтійськими Венерами».

Найбільше запитань археологам підкинула 7-сантиметрова фігурка віком близько 6000 років, знайдена під час розкопок храму Хаджар-Кім.

Венера з Хаджар-Кім. Джерело: potnia.theladyofthelabyrinth.com

Руки на ковдру!

Ноги Венери розведені в боки і зігнуті в колінах. Вона сидить або лежить, закинувши за голову ліву руку, а правою рукою вказує на велику вульву або торкається її.

Якщо дивитися на фігурку спереду, здається, що вона мастурбує. Повернувши статуетку на лівий бік, археологи бачать вагітну жінку, яка лежить з розведеними ногам. Якщо повернути на правий – здається, ніби у Венери на животі лежить немовля.

За четвертою версією, Венера з Хаджар-Кім має анімаційний ефект, тобто зображує одну жінку в різних обставинах і станах.

Венера з Хаджар-Кім. Джерело: potnia.theladyofthelabyrinth.com

Що з Венерою робили

Тут гіпотез ще більше. Одні археологи вважають, що фігурка могла бути навчальним посібником або сексуальною іграшкою з інструкцією із застосування. Венера вказує на місце, куди потрібно було прикладати іграшку, і позу, в якій її треба використовувати.

Інші бачать медичний прилад або вимірювальну шкалу: спину Венери від шиї до куприка перетинають 9 горизонтальних ліній.

Треті вважають, що Венеру використовували в ритуальних діях. Ймовірно, їй навіть поклонялися.

Храм Хаджар-Кім, де була знайдена Венера. Фото: Hans Dinkelberg / Flickr
Храм Хаджар-Кім, де була знайдена Венера. Фото: thetempletrail / Flickr

За межами пристойності

Поклоніння фігурці з гіпертрофованою вульвою – ця гіпотеза американського археолога і культуролога литовського походження Марії Гімбутас потішила більшість вчених.

Марія вважала неправильним оцінювати події минулого з морально-етичних позицій сьогодення. Лише упередження, говорила вона, не дозволяють нам прийняти факт, що стародавня цивілізація могла поклонятися богині, яка мастурбує або народжує. Відстоюючи свою точку зору, в 1980-х Гімбутас посварилася з низкою впливових вчених і спровокувала скандал на міжнародній конференції.

Інші фігурки Мальтійських Венер. Джерело: Національний музей археології, Мальта

Спільної позиції про позу і функції Венери з Хаджар-Кім серед фахівців немає досі. Ідеї ​​Марії Гімбутас не визнані, але й не відкинуті остаточно. Гіпотезу про мастурбацію підтримували відомий дослідник міфології Джозеф Кемпбелл і археолог, дослідник доісторичного сексу Тімоті Тейлор.

Якщо вони мають рацію, це єдина подібна фігурка кам’яної доби, відома сучасній науці.

Поділися історією

Facebook Telegram Twitter