Жила в Парижі, після смерті стала легендою, за 60 років її воскресили в Норвегії і вона досі рятує людські життя. Ім'я її невідомо.

У 1880-х роках паризький морг на острові Сіте був популярним місцем — у вітринах на чорних мармурових столах там виставляли невпізнаних трупів. Подивитися на них приходили люди в пошуках зниклих родичів і просто перехожі. Одного разу на такому столі з’явилось тіло 16-річної утоплениці. Дівчину виловили з річки Сени неподалік від Лувру. Її ніхто не впізнав.

Stranger of the Seine
«Незнайомка з Сени». Джерело: Wikipedia

Муза модерністів

На тілі не знайшли слідів насильства. Можливо, дівчина наклала на себе руки. Патологоанатом, вражений її спокійним виразом обличчя, зробив посмертну маску. Тоді це було звичайною практикою. Гіпс зафіксував м’які риси і легку посмішку.

Зліпок виставили у вітрині моргу, і несподівано він став дуже модним. З маски стали робити копії для продажу. Образ «Незнайомки» тепер вважався еталоном краси. Паризька богема визнала його витвором мистецтва, його вішали на стіни будинків і вітрини. Філософи міркували, що вираз обличчя дівчини може розповісти про життя і смерть. Художники малювали портрети. У США навіть поставили балет. Альбер Камю вгледів в обличчі загадковість Джоконди, а Володимир Набоков присвятив йому вірш:

Торопя этой жизни развязку,
не любя на земле ничего,
все гляжу я на белую маску
неживого лица твоего.

В без конца замирающих струнах
слышу голос твоей красоты.
В бледных толпах утопленниц юных
всех бледней и пленительней ты.

Вірш написаний 1934 року. Тобто через півстоліття після загибелі «Незнайомка з Сени» продовжувала захоплювати. Але її головна роль була ще попереду.

«Невідома Богоматір з Уркського каналу», 1927 рік. Фото: Альберт Рудоміно / Galerie Michelle Chomette, Paris / Bibliothèque nationale de France, Département des Estampes et de la photographie
Незнайомка з Сени, муляж. Фото: EAST NEWS / ROGER VIOLLET

Рот у рот, по-дорослому

1958 рік. Норвезький лялькар Асмуд Лаєрдал розширює свій бізнес у медичну сферу: виробляє гумові імітації ран та матеріали для надання першої допомоги. Він отримує замовлення на розробку манекена, на якому майбутні лікарі могли б відпрацьовувати реанімаційні дії.

Замовник — австрійський лікар Петер Сафар, автор курсів з серцево-легеневої реанімації. Лаєрдал з усією серйозністю підходить до завдання. За кілька років до цього він зумів зробити штучне дихання дворічному синові, який захлинувся під час купання.

Припускаючи, що студенти-медики відмовляться проводити дихання «рот у рот» на чоловічих манекенах, Лаєрдал вирішив зробити тренажер «жінкою». Образ він скопіював з маски «Незнайомки з Сени».

Манекен назвали Resusci Anne («Анна, яка ожила»). Так невідома парижанка отримала ім’я.

cpr dummy Stranger of the Seine
Манекен для відпрацювання навичок серцево-легеневої реанімації. Фото: ~ aorta ~ / Flickr
The instructor showing CPR on training doll
Інструктор показує техніку серцево-легеневої реанімації на манекені. Фото: Depositphotos

З того часу Resusci Anne стала зразком для всіх подібних манекенів, і кожен студент, надаючи першу допомогу, цілує утопленицю з Сени. Таких мільйони, тому «Незнайомку» називають найбільш цілованою дівчиною в світі.

Пізніше з’явилися інші манекени. Наприклад, видалення сторонніх предметів з дихальних шляхів відпрацьовують на «Чарлі, який вдавився», а український манекен для відпрацювання долікарської допомоги назвали «Тарасом».

Таємниця ще не розкрита

Посмертна слава не дає спокою дослідникам особистості незнайомки. Сучасні патологоанатоми стверджують, що маска знята з живої дівчини. Криміналісти доводять, що обличчя потопельників не бувають такими спокійними.

A History of Resuscitation exhibition at USC Norris Medical Library L’Inconnue de la Seine, modern facsimile
Маска «Незнайомки з Сени» на виставці «Історія реанімації». Фото: USC Norris Medical Library / Megan Rosenbloom / Flickr

Згідно з однією з версій, маска знята з обличчя натурниці французького живописця Жюля Лефевра, яка померла від туберкульозу в 1875 році.

Друга говорить, що «Незнайомка» — це молода німкеня, яка народила дитину від автора зліпку.

Третя називає її угорської актрисою Євою Лазло, яка втекла до Парижа від шантажиста, що зловив її на зв’язку з багатим одруженим чоловіком.

Ewa Lazlo
Актриса Єва Лазло. Джерело: forensicgenealogy.info

Згідно з четвертою версією, обличчя належить англійці, яка поїхала слідом за грошовитим нареченим до Парижа. Нібито за багато років її на масці впізнала сестра-близнюк.

Особистість «Незнайомки з Сени» і в 21 столітті залишається загадкою, а значить образ зберігає привабливість.

Нехай так і буде.

Поділися історією

Facebook Telegram Twitter