Гід формою Другої світової — стрілець УПА

Фото: Олексій Горшков

Спецпроект WAS приурочений до річниці капітуляції нацистської Німеччини. Вивчайте і порівнюйте уніформу піхотинців семи армій, що воювали на європейському театрі Другої світової війни.

У першому випуску — боєць Української повстанської армії.

Андрій, 31 рік, спеціаліст у галузі інформаційних технологій

Форма: УПА-Північ, Україна, 1943—1945

Де брали

— Відразу після створення УПА деякі підрозділи воювали поголовно в цивільному одязі: піджаки, штани, кепки. Було багато форми Української допоміжної поліції. 1943—1944 року УПА вже контролювала цілі райони. Там були села, де мало не всі жителі шили для повстанців одяг, чоботи, робили відзнаки. Загального стандарту не було, хоча його намагалися запровадити.

Після переходу до підпільної боротьби тримати майстерні стало небезпечно. Деяким бійцям шили індивідуально, більшість носили трофейні зразки. 1945-го переважала форма Червоної армії, потім НКВС.

Що носили

— У стрільця, якого я реконструюю, багато трофейних речей Червоної армії: офіцерські хромові чоботи, штани-галіфе, кобура пістолета ТТ, фляга, речовий мішок, ремінь зразка 1932 року, бінокль Б-6.

Козак носив демісезонний кітель з чотирма накладними кишенями — дві на грудях, дві збоку. Перші моделі в УПА-Північ мали комір-стійку, як в армії Української народної республіки. В УПА-Захід були популярними кітелі з невеликим вирізом, щоб було видно вишиту сорочку.

Головний убір — типу «петлюрівка», м’який кашкет із сукна захисного кольору з V-подібним вирізом і зробленим з гільзи тризубом. При активному використанні трофейної форми саме характерний кашкет з відзнакою допомагав упізнавати своїх. Супротивника також видавала однотипність форми. В УПА виходили розпорядження не одягати весь підрозділ в уніформу однієї ворожої армії, слід було комбінувати.

Чим воювали

— У мене пістолет ТТ зразка 1933 року та пістолет-кулемет Шпагіна із секторним магазином. 1945 року УПА воювала здебільшого з військами НКВС, тому зброя у повстанців переважала радянська. Боєприпаси до німецької зброї було важко дістати. У пістолета-кулемета Шпагіна такий самий патрон 7,62×25, як у пістолета ТТ і пістолета-кулемета Судаєва. Зручно.

Плюс радянська граната Ф-1 — «лимонка», повстанці називали її «репанка». Червоноармійці носили гранати в спеціальному підсумку. Бійці УПА кріпили шкіряним тренчиком до ременя, щоб швидко вийняти в разі необхідності.

Найбільш значуща операція УПА-Північ

— Вважаю, що це бій під селом Гурби 21—25 квітня 1944 року. УПА залучила близько 5000 бійців, але 1200 з них були новобранцями без зброї. Їм протистояли приблизно в п’ять разів більші сили супротивника — Червона армія з підрозділами військ НКВС. Останні використали авіацію, бронетехніку, танки. Для виходу з оточення УПА довелося подекуди приймати відкритий бій, маневрувати вогнем і підрозділами. Це найбільша операція УПА за кількістю залучених бійців, найскладніша за маневрами і масштабом бою.

Поділися історією

Facebook Telegram Twitter